KYSYTTYÄ

Kysyttyä

Tutustu myös tuotesivujen yhteydessä oleviin mallikohtaisiin asennus- ja käyttöohjeisiin. Niissä on tarkentavaa teknistä tietoa.

Askarruttaako jokin tuotteisiimme liittyvä seikka? Etkö löydä vastausta verkkosivuiltamme? Ei hätää, ota yhteyttä ja selvitetään asia. Ks. Yhteystiedot

MITKÄ OVAT UPPOASENNETTAVIEN VASTAANOTTIMIEN MITAT?

UKM-2300, UHM-251: 45x40x15,2mm

UKO-1000S: 50x50x25mm

UKM-3000: 48x48x25 mm

UHO-1224: 44x40x17mm

UHO-200: 52x52x28mm

UHO-300: 50x50x25mm (poistunut malli)

CMR-1000, CMR-1224 & CMR-1001: 50x50x35mm (poistuneet mallistosta)

MIHIN ASENNUSKALUSTEISIIN NE SOPIVAT?

Uppoasennettavat (kiinteästi asennettavat) vastaanottimet on tarkoitettu asennettaviksi yleisesti sähköasennustarvikkeina käytettäviin asennuskalusteisiin. Ne sopivat esim. uppoasennettaviin jako- ja kojerasioihin, pinta-asennettavaan pyöreään jakorasiaan ja pinta-asennettavaan kalvorasiaan AP9.

SAAKO UPPOASENNETTAVAT VASTAANOTTIMET ASENTAA METALLISIIN KALUSTEISIIN TAI HALOGEENIKUPPIIN?

Ei saa. Vastaanotinta ympäröivä metallirakenne muodostaa ns. Faradayn häkin joka estää radiosignaalin etenemistä. Metalliset halogeenikupit ovat ensisijaisesti palonturvavarusteita jotka suojaavat valaisimen ympärillä olevia rakenteita halogeenivalaisimen aiheuttamalta korkealta (jopa yli 100 °C) lämpötilalta. Näitä lämpötiloja laitteet eivät kestä vaurioitumatta.

PITÄÄKÖ VASTAANOTTIMET SUOJATA YLIJÄNNITTEELTÄ?

Johdoton-vastaanottimet eivät ole erityisen herkkiä ylijännitteelle mutta ylijännite voi vaurioittaa niitä siinä missä muitakin kodin sähkölaitteita. Todennäköisin vahingollisen ylijännitteen aiheuttaja on ukkonen. Taajamissa vahingon riski ja siten myös suojauksen tarve on yleensä pieni mutta haja-asutusalueella voi tilanne olla toinen. Mikäli asennuskohteessa vaara ylijännitteelle on ilmeinen ovat ylijännitesuojauksen edut varmasti kustannuksia suuremmat ja samalla tulevat suojatuksi muutkin kiinteistön sähkölaitteet.

Ei siis ole pahitteeksi kiinnittää asiaan huomiota jo sähkösuunnitelmaa laadittaessa tai viimeistään asennusten yhteydessä. Kiinteistön sähkölaitteet ja elektroniikka suojataan tarvittaessa ns. hienosuojauksella. Hienosuojauksen toteuttamiseen on olemassa kustannustehokkaita ratkaisuja.

KUINKA MONTA OHJAINTA VOI MÄÄRITELLÄ OHJAAMAAN YHTÄ VASTAANOTINTA?

Uuden M-sarjan vastaanottimissa on muistipaikat 32:lle ohjaimen laiteosoitteelle. LC-sarjan vastaanottimissa on muistipaikka pääsääntöisesti kuudelle ohjaimen laiteosoitteelle. Pistorasiakytkinsetin PKB-3500 vastaanottimessa on muistipaikat kolmelle laiteosoitteelle ja OKE-710 ovikellovastaanottimessa neljälle laiteosoitteelle.

VOIKO SAMALLA OHJAIPAINIKKEELLA OHJATA YHTÄAIKAA USEAMPIA VASTAANOTTIMIA?

Kyllä voi ja toteutus on hyvin toimiva Päälle/Pois-toimintaisten vastaanottimien kanssa. Tilanne on toinen niiden vastaanottimien kohdalla joissa on lisäksi myös himmennintoiminto. Koska himmennystasoa ei voida synkronoida säätymään yhtenevästi eri vastaanottimien kesken on jokaista himmennintä syytä ohjata erikseen omalla ohjaimellaan/ohjaimillaan. Käsikauko-ohjaimesta on apua kun halutaan ohjata keskitetysti useita vastaanottimia, olivatpa nämä himmennintoimintaisia tai ei.

VOIKO SÄHKÖKATKO HÄVITTÄÄ OHJAIMIEN JA VASTAANOTTIMIEN OHJELMOINNIT?

Ei voi. Ohjaimien linkitykset säilyvät vastaanottimien muistissa myös sähkökatkon aikana.

KAUANKO OHJAIMEN PARISTO KESTÄÄ?

Poislukien liiketunnistimet, ohjaimissa ei ole jatkuvaa virrankulutusta. Virtaa kuluu vain painiketta painettaessa ja tyypillisesti paristot kestävät useita vuosia. Liiketunnistimien täytyy olla koko ajan hereillä ja näissä paristot saa varautua vaihtamaan noin kerran vuodessa. Johdoton-ohjaimien paristot ovat edullisia, yleisesti saatavilla olevia malleja ja niiden vaihto helppoa.

VOIKO KAIKKI UPPOASENNETTAVAT VASTAANOTTIMET ASENTAA ESIM. SÄHKÖKESKUKSEEN?

Ei voi. Vastaanottimia ei suositella asennettavaksi yhtä metriä lähemmäksi toisiaan. Jos vastaanottimet ovat liian lähellä toisiaan niiden vastaanottoherkkyys vähenee ja himmentimiin kytketyt valaisimet saattava alkaa "huojua" kun valaisinta himmennetään lähelle minimivalaistusta. Vastaanottimia ei saa myöskään asentaa paikkaan jossa niitä ympäröi metallirakenteinen kaappi tai kotelo. Metallirakenne muodostaa ns. Faradayn häkin joka estää radiosignaalin etenemistä. Samat säännöt koskevat pistorasiaan liitettäviä vastaanottimia.

TÄYTYYKÖ NOLLAJOHDIN KIERRÄTTÄÄ UPPOASENNETTAVIEN VASTAANOTTIMIEN KAUTTA?

Ei tarvitse. Riittää että vastaanottimelle tuotu nolla ja valaisimen nolla on kytketty samaan potentiaaliin.

MIKÄ ON TUOTTEITTEN KÄYTTÖLÄMPÖTILA?

Suositus on n. -10 - +45 °C (ympäristö). Maksimilämpötilaa ei ole syytä ylittää mutta kylmät olosuhteet eivät sinänsä vahingoita laitteita. Suuri lämpötilaero ohjaimen ja vastaanottimen välillä voi lyhentää ohjaimen kantamaa koska lämpötilan aiheuttama muutos komponenttien koossa aiheuttaa poikkeamaa viritykseen. Paristojen toimintakyky voi heiketä kylmissä olosuhteissa mikä saattaa vaikuttaa ohjaimien toimintaan.

MUISTAAKO VASTAANOTIN TILANSA SÄHKÖKATKON AIKANA? TOISIN SANOEN, SYTTYYKÖ PÄÄLLÄ OLLUT VALO JÄLLEEN JÄNNITTEEN PALATTUA?

Ei. Johdoton-vastaanottimien oletustila on OFF (pois päältä) joten sähkökatkon jälkeen valo täytyy jälleen sytyttää normaaliin tapaan ohjainta käyttäen.

VOIVATKO MUUT RADIOTOIMISET LAITTEET HÄIRITÄ JOHDOTON-JÄRJESTELMÄN TOIMINTAA?

Kyllä mikäli kysymyksessä on samaa taajuutta käyttävä laite. Häiriöt ovat harvinaisia koska yleiset radiotoimiset laitteet toimivat omilla taajuusalueillaan. Lisäksi Johdoton-järjestelmän 433.92 MHz taajuutta ei saa käyttää jatkuvasti lähettävissä radiotoimisissa laitteissa.

Vialliset tai määräysten ja hyväksyntöjen vastaisesti toimivat laitteet (heikkolaatuinen langaton 'sääasema' tms.) voivat satunnaisesti aiheuttaa ongelmia. Useimmat autojen keskuslukituksen kauko-ohjaimet käyttävät samaa 433,92MHz taajuusaluetta ja vioittuneena tällainen ohjain voi "vuotaa" signaalia ja varata oman kantamansa alueella koko taajuusalueen käyttöönsä. Tällöin muut kantaman sisäpuolella olevat samaa taajuusaluetta käyttävät laitteet eivät toimi tai toimivat heikosti.

Jos käytössä on jatkuvasti lähettäviä laitteita (esim. langaton TV-antenni) niiden taajuusalueeksi on syytä valita joku muu kuin 433,92 MHz.

MIKSI MDT-403 LIIKETUNNISTIN EI PÄÄLLE KYTKETTÄESSÄ TOIMI ASETUSTEN MUKAISESTI?

Ensimmäistä kertaa käynnistettäessä liiketunnistin lähettää ohjattavalle laitteelle sarjan (5 kpl) on/off-komentoja. Myöhemmillä kerroilla se lähettää on/off-komennot päälläoloasetusten mukaisesti.